28. novembra 2013

Obrázky a zdroje v lekciách a prezentáciách

Ako vyhľadávať a používať vo vyučovacom procese obrázky (alebo hotové lekcie a iné zdroje), ktoré nie sú vytvorené mnou, ale napríklad stiahnuté z internetu, alebo ako sa teda vysporiadať s autorskými právami.

Najjednoduchší spôsob na hľadanie obrázkov, alebo iných zdrojov, ktoré potrebujem niekde použiť, je google rozšírené vyhľadávanie.

Keďže by som mala vždy brať do úvahy, že obrázok, text, lekciu, ktoré hľadám, niekto vytvoril, sú na ňom nejaké autorské práva. Od roku 2002 existujú verejné licencie autorských práv - Creative Commons. CC iniciatíva vznikla práve preto, aby bolo jednoduchšie šíriť a využívať autorské diela legálnym spôsobom. CC používa jednoduché piktogramy na pochopenie, o akú licenciu sa jedná - či je možné dielo aj upravovať, či je nutné uviesť autora a pod.
(wiki)
  • Cc-by new white.svg Attributtion (skratka by): Umožňuje ostatným rozmnožovať, rozširovať, vystavovať dielo a odvodené diela za podmienky uvedenia autora.
  • Cc-nc white.svg Noncommercial (nc): Umožňuje ostatným rozmnožovať, rozširovať, vystavovať dielo a odvodené diela len pre nekomerčné účely.
  • Cc-nd white.svg No Derivative Works (nd): Umožňuje ostatným rozmnožovať, rozširovať, vystavovať dielo len v pôvodnej podobe, nie odvodené diela.
  • Cc-sa white.svg Share Alike (sa): Umožňuje ostatným rozširovať odvodené diela len za podmienky použitia identickej licencie pre odvodené diela.

Wikipédia a wikimedia fungujú silne na báze licencií Creative Commons, tak ako aj Flickr a niektoré ďalšie stránky.
Google podporuje vyhľadávanie podľa CC cez možnosť rozšíreného vyhľadávania.

Ako na to :)


Najlepší výber, ak hľadáte čokolvek, je pri zadaní výrazu v angličtine. Alebo inom svetovom jazyku. Ak sa s cudzími jazykmi nekamarátite, treba skúsiť google translator, a nechať si hľadaný výraz preložiť. A hlavne, hľadaný výraz by mal byť opisom maximálne presný. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára